Het is zomer, en de aardbeien zijn op hun best. Behoud een stukje zomer in je voorraadkast door al dat heerlijke fruit te verwerken tot jam! Zo kom je de herfst en winter wel door…

mosterdgeel-aardbeien-appel-abrikozen-jam

  • Voor omnivoren, vegetariĆ«rs en veganisten.
  • Maakt iets meer dan 4 potten jam.
  • Geinspireerd op de hemels lekkere jam van Linda.

Boodschappen

  • 500 gram aardbeien
  • 450 gram appel (ik gebruikte Jonagolds)
  • 50 gram gedroogde abrikozen
  • 750 gram geleisuiker
  • sap van 1/2 citroen

Keukengerei

  • Pan van 2 liter
  • Staafmixer
  • 4-5 schone jampotten

Bereidingswijze

  1. Maak de jampotten klaar voor gebruik door ze grondig uit te koken. Je kan ze uitkoken in een pan met water, of de potten vullen met water en in de magnetron uitkoken, of ze wassen in de vaatwasser met het heetste schoonmaakprogramma. Je kan de potten ook steriliseren in de oven door ze 10 minuten te bakken in een oven die verwarmd is op 180 graden.
  2. Maak de aardbeien schoon en verwijder de kroontjes. Schil de appels. Snijd de appels en abrikozen in kleine blokjes.
  3. Doe de aarbeien, appels, abrikozen, het citroensap en de geleisuiker in een pan. Breng het mengsel aan de kook.
  4. Laat de jam 10 minuten zachtjes doorkoken met de deksel op de pan. Roer af en toe om te voorkomen dat de bodem verbrandt.
  5. Haal de pan van het vuur. Als je jam zonder chunks wilt, kan je nu de jam pureren met de staafmixer.
  6. Lepel de jam in de jampotten, tot 0,5 cm onder de rand. Draai de deksels er goed op en zet de potten omgekeerd weg om af te koelen.