Klassiek winters voer voor als het buiten koud is!

  • Voor omnivoren.
  • Voor 2 personen en een klein restje voor morgen

Boodschappen

  • olijfolie
  • 1 ui
  • 125 gram biologische spekjes
  • 300 gram boerenkool
  • 600 gram kruimige aardappelen
  • 275-375 gram rookworst
  • roomboter (optioneel)
  • melk (optioneel)

Keukengerei

  • Grote pan voor de boerenkool
  • koekenpan voor de spekjes
 
 

Bereidingswijze

  1. Snipper de ui. Schil de aardappelen (als je dat wil). Snijd de aardappelen in stukken. 
  2. Verhit wat olijfolie in de koekenpan. Fruit de ui. Voeg de spekjes toe en bak ze op laag vuur goed uit zodat het spekvet kan smelten en de spekjes lekker knapperig worden. 
  3. Kook de aardappelen en de boerenkool in een grote pan. Het duurt meestal zo’n 20-30 minuten voordat de aardappelen goed gaar zijn. Voeg het laatste kwartier van de kooktijd alvast de rookworst (in plastic binnenverpakking) toe aan de pan. 
  4. Neem de rookworst uit de pan. Giet de aardappelen en boerenkool af. Als je geen melk of roomboter gebruikt, bewaar dan 150 ml van het kookwater. 
  5. Stamp de aardappelen en de boerenkool samen met de ui, spekjes, een klont roomboter, een scheut melk, peper, zout en nootmuskaat tot een smeuiige stamppot. Als je geen roomboter of melk wil gebruiken, kan je een aantal scheutjes kookwater toevoegen om het geheel wat minder droog te maken. 
  6. Serveer de stamppot met de rookworst. Eet smakelijk!

Serveersuggesties

Serveer met stevige (of laffe) mosterd en augurken, of ketjap en gebakken uitjes.