Na een bezoek aan een Ierse Pub in Keulen, waar ze werkelijk fantastische Shepherd’s Pie serveerden (in combinatie met pints Murphy’s Red van de tap) heb ik dit recept samengesteld. Ik moest en zou die heerlijke ovenschotel thuis ook kunnen eten! Het vlees en de groenten worden zacht gestoofd in kruidige saus, en de hartige aardappelpuree maakt het helemaal af. Een gerecht om samen van te genieten met een goed speciaalbiertje en folkmuziek op de achtergrond.

  • Voor 3-4 personen.
  • Gebaseerd op de verukkelijke Shepherd’s Pie van het Alte Poller Wirtshaus te Keulen.
  • Dit gerecht kan je ook eten als stamppot of vlees-met-groenten-en-puree. Uit de oven is het ‘t lekkerst, maar als je geen oven hebt: weest niet getreurd! Ook jij kan genieten van deze heerlijke Cottage Pie.

Boodschappen

  • 500 gram rundergehakt (of lamsgehakt voor Shepherd’s Pie)
  • 1 winterwortel
  • 1/2 knol venkel
  • 250 gram champignons
  • 1 ui
  • 3 tenen knoflook
  • 1 klein blikje tomatenpuree
  • Worchester sauce (naar smaak)
  • Rode wijn (naar smaak)
  • 150 ml groenten- of kippenbouillon
  • 1.2 kg (kruimige) aardappelen
  • 100 ml melk
  • 50 gram roomboter
  • Peper, zout, tijm, rozemarijn
  • 100 gram geraspte oude kaas (het lekkerst is verse Cheddar)

Keukengerei

  • Dunschiller of aardappelschilmesje
  • Stamppotstamper
  • Koksmes + snijplank
  • Grote ovenschaal (2 liter) of twee kleintjes
  • Optioneel: oven
  • Braadpan + spatel

Bereidingswijze

  1. Optioneel: verwarm de oven voor op 200 graden celsius.
  2. Schil de aardappels. Zet een pan met water en zout op en kook de aardappelen in 20 minuten gaar.
  3. Snijd de wortel, ui en venkel in kleine blokjes. Snijd de champignons in plakken.
  4. Bak het rundergehakt en voeg daarna de ui en knoflook toe.
  5. Voeg de champignons toe en bak tot de paddestoelen vocht beginnen af te geven.
  6. Voeg tenslotte de venkel en wortel toe tezamen met de groentenbouillon, tomatenpuree, worchester sauce en rode wijn. Goed doorroeren en dan op middelhoog vuur laten stoven tot de wortel en venkel gaar zijn.
  7. Strooi (naar smaak) tijm en rozemarijn over het gehaktmengsel. Je kan overwegen om de kruiden van te voren fijn te malen in een vijzel. Blijf vooral tussendoor proeven om te bepalen of je nog meer kruiden toe moet voegen.
  8. Stamp de aardappelen samen met 100 ml melk en 50 gram roomboter tot een romige puree. Roer de oude kaas erdoor en breng op smaak met zout, peper en nootmuskaat.
  9. Optioneel: neem de ingevette ovenschaal en stort het gehaktmengsel erin. Dek de vulling af met de aardappelpuree. Zet de ovenschaal 30 minuten in de oven.