Deze combinatie van jam-ingrediënten ga je nooit in de supermarkt vinden, maar het past verrassend goed bij elkaar! Deze jam is wat interessanter en hartiger dan de mierzoete combinaties die de meeste mensen op brood smeren.

mosterdgeel-aardbeien-appel-abrikozen-jam

  • Voor omnivoren, vegetariërs en veganisten.
  • Maakt iets meer dan 4 potten jam.
  • Naar een recept uit het kookboek Home Made.
  • Wat je ook doet, raak de jam niet aan met je handen want het is HEET. Ook al heb ik vaker jam gemaakt (en ook al vaker mijn vingers en tong verbrand): ik kom altijd in de verleiding om even te proeven. Gewoon niet doen, dus.

Boodschappen

  • 500 gram bramen/frambozenmix
  • 300 gram appel (geschild en in blokjes) (ik gebruikte Jonagolds)
  • 75 gram sinaasappelsap
  • 600 gram geleisuiker
  • sap van 1/2 citroen
  • 1 hand basilicum

Keukengerei

  • Pan van 2 liter
  • Staafmixer
  • 4-5 schone jampotten

Bereidingswijze

  1. Maak de jampotten klaar voor gebruik door ze grondig uit te koken. Je kan ze uitkoken in een pan met water, of de potten vullen met water en in de magnetron uitkoken, of ze wassen in de vaatwasser op het heetste schoonmaakprogramma. Je kan de potten ook steriliseren door ze 10 minuten te bakken in een oven die verwarmd is op 180 graden.
  2. Maak de bramen en frambozen schoon. Ik hou zelf van jam zonder pitjes, dus heb de bramen en frambozen gepureerd en daarna door een zeef geperst.
  3. Schil de appels en pureer ze in een blender of met een staafmixer.
  4. Doe de bramen, frambozen, appels, sinaasappelsap, citroensap en geleisuiker in een pan. Breng het mengsel aan de kook.
  5. Laat de jam 10 minuten zachtjes doorkoken met de deksel op de pan. Roer af en toe om te voorkomen dat de bodem verbrandt.
  6. Haal de pan van het vuur. Als je jam zonder chunks wilt, kan je nu de jam pureren met de staafmixer.
  7. Snijd de basilicum heel erg fijn. Voeg de fijngesneden basilicum toe aan de jam. Roer de jam zodat de basilicum zich evenredig over de jam verdeeld.
  8. Let op: de jam wordt zometeen, tijdens het afkoelen in de pot, nog iets dikker. Als je dunnere jam wilt, kan je nu wat water toevoegen tot de jam de gewenste dikte heeft.
  9. Lepel de jam in de jampotten, tot 0,5 cm onder de rand. Draai de deksels er goed op en zet de potten omgekeerd weg om af te koelen. Hierdoor trekken ze vacuum.
  10. Afgekoelde jam in een ongeopende pot is ongeveer een jaar houdbaar.