Een recept voor Foe Yong Hai met de bijbehorende zoet-zure tomatensaus. Dit gerecht werd goedgekeurd en aanbevolen door drie gerenommeerde culinaire critici.

  • Voor 4 personen.
  • Bevat varkensvlees en ei. Voor een vegetarische versie kan je groentenbouillon gebruiken en de ham weglaten of vervangen door tofu.

Boodschappen

  • 75 gram rijst p.p.
  • 6 XL eieren
  • 1 prei
  • 250 gram champignons
  • 100 gram achterham
  • 2 el olie
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 140 gram tomatenpuree
  • 200 ml gezeefde tomaten
  • 2 dl kippenbouillon
  • 4 tl (rijst)azijn
  • 2 tl (basterd)suiker
  • peper, zout
  • 2 el maizena

Keukengerei

  • Grote koekenpan
  • Koksmes + snijplank
  • Pan voor de rijst
  • Pan voor de saus
  • Staafmixer

Bereidingswijze

  1. Kook de rijst gaar volgens de verpakking.
  2. Snijd de prei in ringetjes, de champignons in plakjes en snipper de achterham.
  3. Snipper de ui en snijd de knoflook fijn. Fruit ui en knoflook in olie in de sauspan.
  4. Voeg de tomatenpuree toe en bak dit kort mee.
  5. Voeg de bouillon, de gezeefde tomaten, suiker, peper, zout, en azijn toe.
  6. Bind de saus met een weinig maizena. Los de maizena eerst op in wat water, dit helpt klontjes voorkomen (zie verpakking).
  7. Bak in de champignons in olie in de koekenpan tot ze vocht beginnen af te geven. Voeg de prei toe en bak dit kort mee.
  8. Voeg de 6 eieren toe samen met de fijngesneden achterham en bak hier een grandioos omelet van. Als het omelet scrambled-egg-achtig aandoet: dat is niet erg. Als het ei van boven maar niet gaar wil worden, kan je een pannendeksel op de koekenpan leggen: op deze manier wordt ook de bovenkant van het omelet goed gaar.
  9. Snijd het omelet in stukken en serveer met de zoet-zure tomatensaus en rijst.