Vandaag wilde ik een AH verspakket Marokkaanse couscous kopen, maar toen ik beter keek bleek het hoofdzakelijk uit een gigantische ui en een paar miezerige mini-groenten te bestaan. Toen ik dat zag, was de maat vol. Dit recept beschrijft hoe je die lekkere tomatige Marokkaanse couscous kan maken zoals die uit het verspakket… maar dan zonder verspakket. Vegan-proof als je wilt, en zonder die vieze kruidenmix van de AH die ik stiekem altijd weglaat.

Boodschappen

  • 200 gram couscous
  • 1 ui
  • 1 courgette
  • 1 paprika
  • 1 aubergine
  • 2 teentjes knoflook
  • 80 gram tomatenpuree
  • 1 eetlepel citroensap
  • 2 eetlepels margarine of olijfolie om de groenten in te bakken
  • 1 pakje vegan, vegetarisch of gewoon gehakt (ik gebruikte de AH vegan rulstukjes mexicaans)
  • 50 gram gedroogde abrikozen
  • 50 gram gedroogde pruimen
  • zelfgemaakte kruidenmix: 1 el peterselie, 1 tl kaneel, 1 tl koriander, 1 tl komijn, 1 tl kurkuma
  • 2 plantaardige maggi bouillonblokjes (of 1 standaard bouillonblokje)

Keukengerei

  • 1 grote braadpan voor de groenten
  • 1 kleinere pan of een grote kom voor de couscous + een bord of deksel om dit af te dekken
  • mes en snijplank

Bereidingswijze

  1. Maak de groente schoon. Snijd de courgette, aubergine en paprika in grove stukken. Pel en snipper de ui en knoflook. Snijd de abrikozen en pruimen fijn.
  2. Verhit 2 eetlepels olie of margarine in een grote braadpan. Voeg de ui en knoflook toe en bak 2 minuten op matige temperatuur. Voeg het vegetarische gehakt toe en bak dit 4 minuten of volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  3. Roer de kruiden en verkruimelde bouillonblokjes door het gehakt.
  4. Schep de groenten, abrikozen en pruimen door het gehaktmengsel. Schenk 200 ml water in de pan en stoof afgedekt op matige temperatuur in 12 minuten gaar.
  5. Doe de couscous in een kom of pan, voeg 250 ml kokend water en 1 eetlepel olie toe. Dek direct af met een deksel of bord en laat 10 minuten staan.
  6. Roer de couscous los met een vork. Voeg de couscous, tomatenpuree en citroensap toe aan de pan met groenten en schep alles om. Stoof afgedekt nog 5 minuten op lage temperatuur.
  7. Serveer met harissa, verse munt, geroosterde kikkererwten, of witte kaas (optioneel).