Ik ben al jaren fan van misosoep. De heftige zoute umami-smaak, zachte stukjes tofu en flinterdunne reepjes zeewier: heerlijk! Maar het was moeilijk om aan misosoep te komen, buiten Japanse restaurants en peperdure instant misosoep van de lokale toko. Tot ik op een filmpje van de Japanse YouTuber Kimono Mom zag hoe makkelijk het eigenlijk is om het zelf te maken.

Boodschappen

  • 500 ml water
  • 1 bosui
  • 100 gram zachte tofu (“zijdentofu”, “silken tofu”), verkrijgbaar bij de toko.
  • 36 gram misopasta, verkrijgbaar bij de toko. De kleur/soort maakt niet uit, gebruik vooral wat je het lekkerst vindt. Ik gebruikte witte misopasta.
  • 1 maggi bouillonblokje. Je kunt ook dashi bouillonblokjes of dashi bouillonkorrels van de toko gebruiken, of zelf dashi maken.
  • 2 theelepels fijngesneden gedroogd zeewier (“wakame”), verkrijgbaar bij de toko. Ik gebruikte zeewier van Tokon van de Amazing Oriental.

Keukengerei

  • 1 pan voor de soep
  • mes voor de bosui en de tofu
  • een klein kommetje voor de misopasta

Bereidingswijze

  1. Snijd de bosui in ringetjes. Snijd de silken tofu voorzichtig in blokjes van 1cm x 1cm. Doe de misopasta alvast in een kommetje.
  2. Maak bouillon van 500 ml water en het maggiblokje. Breng de bouillon aan de kook, en haal de pan daarna van de warmtebron.
  3. Voeg 1-2 eetlepels bouillon toe aan het kommetje met misopasta en roer dit goed door elkaar, zodat de miso helemaal oplost in de bouillon. Ik probeer miso-pasta niet te koken, want volgens het internet gaan dan de smaak en voedingsstoffen verloren. Doe het miso-bouillon mengsel nu terug in de pan met bouillon.
  4. Voeg de blokjes tofu en het zeewier toe aan de pan, en roer dit door elkaar. Roer voorzichtig, want zachte tofu gaat snel stuk.
  5. Verwarm de soep, maar zorg dat deze niet gaat koken. Het zeewier in de pan ontvouwt zich ondertussen.
  6. Serveer de soep in kommen. Roer vlak voor het serveren de fijngesneden bosui door de soep.