Comfortfood met crunch. Deze stamppot heeft flink veel pit van de rode peper, en dankzij de paksoi is het nog gezond ook. Het is tevens fusion cooking ten top: boerenkoolstamppot meets wok met hete kip. Enjoy!

  • Voor omnivoren. Als je de kip vervangt door een vegetarisch of veganistisch equivalent, zoals kipstuckjes of tofu, is dit recept ook geschikt voor veganisten en vegetariërs.
  • Voor ongeveer 3 personen
  • Bron: Paksoistamppot van PP, en dit recept van de Allerhande

Boodschappen

  • 800 gram kruimige aardappelen
  • 1 ui
  • 1 teen knoflook
  • 1 rode peper
  • 1 eetlepel sojasaus
  • 1 eetlepel ketjap manis
  • 2 eetlepel agavesiroop (honing of ahornsiroop werkt ook)
  • 350 gram kipdijfilet
  • 2 struiken paksoi
  • 2 el zonnebloemolie
  • 200 ml kokosmelk
  • 1 el sesamzaad

Keukengerei

  • 1 grote kookpan voor de aardappels
  • 1 koekenpan voor de kip
  • grote kom om de kip in te marineren
  • snijplank en koksmes
  • stamppotstamper

Bereidingswijze

  1. Snijd de aardappelen in grote stukken. Kook ze in ruim water in ongeveer 20 minuten gaar.
  2. Snijd de kipdijfilet in blokjes. Snipper de ui en snijd de knoflook en rode peper fijn.
  3. Maak de marinade: meng in een kom de sojasaus, ketjap manis, agavesiroop, ui, en knoflook. Voeg de kipdijfilet toe en schep om in de marinade. Laat dit een paar minuten staan.
  4. Maak de paksoi schoon. Verwijder de stronk (de onderste 2 cm), en snijd ‘m in reepjes.
  5. Verhit de olie in een koekenpan. Haal de kip uit de marinade (bewaar de marinade) en bak deze 4-5 minuten tot ze goed gaar en goudbruin zijn. Voeg de marinade toe en verwarm alles nog 1 minuut.
  6. Giet de aardappelen af en stamp met de kokosmelk tot een smeuïge puree. Schep de rode peper en paksoi erdoor en warm alles op laag vuur nog even door.
  7. Schep de gebakken kip met saus door de stamppot. Breng op smaak met peper en zout.
  8. Serveer het gerecht bestrooid met sesamzaad, gebakken uitjes, en extra ketjap naar smaak.