Mijn studententijd was een periode van allerlei culinaire ontdekkingen. Tijdens de introductie ontmoette ik Suus, en door onze gedeelde liefde voor eten (en praten over eten) hadden we meteen een klik. In de jaren daarna aten we vaak samen, leerde ze me allerlei gerechten koken, liet ze me kennismaken met ingrediƫnten waar ik nog nooit van gehoord had, en nam ze me mee naar de markt en de natuurwinkel. Pasta alla Norma was een gerecht dat vaak voorbij kwam tijdens onze wekelijkse, veelal vegetarische kooksessies. Dit is echt een voorbeeld van een fantastische maaltijd: interessant, Italiaans, vegetarisch, mega-eenvoudig om te maken, en helemaal studentbudget-proof.

  • Voor vegetariĆ«rs en omnivoren.
  • Voor ongeveer 2 personen
  • Bron: Suus

Boodschappen

  • 200 gram volkoren spaghetti (of andere pasta)
  • 2 blikken gepelde tomaten
  • 1 grote ui
  • 2 tenen knoflook
  • 1 grote hand basilicum
  • 1 aubergine
  • ricotta
  • 1 theelepel suiker
  • olijfolie
  • peper en zout

Keukengerei

  • 1 koekenpan voor de aubergine
  • 1 braadpan voor de saus
  • 1 kookpan voor de pasta
  • snijplank en koksmes

Bereidingswijze

  1. Snipper de ui en snijd de knoflook fijn. Snijd de aubergine in blokjes van 2×2 cm. Pluk de basilicumblaadjes en scheur ze in stukjes. Snijd de basilicumsteeltjes fijn.
  2. Verhit een eetlepel olijfolie in de braadpan. Voeg de gesnipperde ui en knoflook toe en bak deze tot de ui glazig en zacht is.
  3. Voeg de fijngesneden basilicumsteeltjes en de twee blikken gepelde tomaten toe aan de braadpan. Maak de tomaten een beetje stuk met een spatel of pollepel. Voeg eventueel een theelepeltje suiker toe. Laat de tomatensaus 20 minuten zachtjes pruttelen met het deksel op de pan.
  4. Verwarm wat olijfolie in de koekenpan. Bak de aubergine mooi goudbruin en zacht in ongeveer 10 minuten, terwijl je de blokjes af en toe omschept.
  5. Breng in de kookpan een ruime hoeveelheid water aan de kook, en kook de spaghetti in 10 minuten al dente.
  6. Scheur de helft van de basilicumblaadjes in stukjes, en roer deze door de tomatensaus. Breng de saus op smaak met peper, zout, en een beetje olijfolie.
  7. Server de pasta met de tomatensaus, aubergineblokjes, de rest van de basilicum, pijnboompitjes en ricotta.