In een ver en schoon verleden kon je in Amsterdam de lekkerste pasta van Nederland eten. Voor vijf euro kreeg je in de buurt van het Leidseplein een bord pasta waarvan de tranen je spontaan in de ogen sprongen.
Het restaurantje zit er nu nog steeds, maar toen ik er twee weken geleden kwam was tot mijn grote schrik de goddelijke pasta all’arrabbiata voor altijd van de kaart verdwenen. Dit is mijn ode aan die mooie zomeravonden met glazen rode wijn.

  • Pasta voor twee tot drie personen.
  • Als je geen kaas over het gerecht strooit, is dit prima geschikt voor veganisten.

Boodschappen

  • 200 gram goede droge pasta. Lees dit stukje van Janneke Vreugdenhil over goede pasta en koop eens wat anders dan Euroshopper of Grand’Italia.
  • Olijfolie
  • 1 pak gezeefde tomaten (of 2 grote roma-tomaten en een klein blikje tomatenpuree)
  • 1 rode paprika
  • 1 ui
  • 5 tenen knoflook
  • Sambal (naar smaak)
  • Tabasco (naar smaak)
  • Ter garnering: Parmigiano Reggiano of Gran Padano (optioneel)

Keukengerei

  • Pan voor de pasta
  • Pan voor de saus
  • Koksmes en snijplank

Bereidingswijze

  1. Snijd de knoflook fijn, de ui in halve ringen en de paprika in reepjes. Bak de ingredienten kort in wat olijfolie. Voeg eventueel een half glaasje rode wijn toe. Draai daarna het vuur lager en doe een deksel op de pan. Laat de groenten op zacht vuur garen zodat de uienringen glazig worden en de paprikareepjes zacht en zoet.
  2. Voeg de tomatensaus toe aan de pan met groenten. Als je verse tomaten gebruikt, doe deze dan eerst met de inhoud van het blikje tomatenpuree in de blender. Warm de tomatensaus op.
  3. Kruid de pastasaus met sambal en tabasco. De saus moet pittig zijn, maar nog wel aangenaam om te eten. Blijf vooral tussendoor proeven.
  4. Kook de droge pasta al dente volgens de verpakking.
  5. Garneer de pasta met de pastasaus en vers geraspte kaas.