Mega-moussaka is een ovenschotel met aubergine, aardappel, bolognese-saus en bechamelsaus. Dit gerecht duurt wat langer om te koken, maar dat is het dubbel en dwars waard. Maak een mega-batch mega-moussaka en stop je buik (en je vriezer) vol met dit heerlijke eten.

  • Voor 4-5 personen. (Ongeveer 2,5-3 liter moussaka)
  • Duurt wat langer om te maken dan de snelle moussaka, maar het is het zeker waard. Maak een grote batch in een keer en gooi gewoon een paar porties in de vriezer.
  • Als je het gehakt weglaat, of bijvoorbeeld vervangt door groene linzen, is dit gerecht ook geschikt voor vegetariers.

Boodschappen

  • 2 aubergines (~500 gram)
  • 400 gram gehakt
  • 1 ui
  • 2 knoflookteentjes
  • 2 blikken tomatenblokjes
  • 1 blikje tomatenpuree
  • 500 gram vastkokende aardappels
  • 500 ml volle melk
  • 50 gram roomboter + extra om de ovenschaal mee in te vetten
  • 60 gram bloem
  • 100 gram geraspte extra belegen of oude kaas
  • 1 laurierblaadje
  • Peper, zout, oregano

Keukengerei

  • Grill, grillpan of koekenpan voor de aubergine
  • Pan voor de tomatensaus
  • Sauspan voor de bechamelsaus
  • Schilmesje + pan om aardappels in te koken
  • Grote ovenschaal
  • Oven
  • (Electrische) garde

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  2. Snijd de aardappels in plakken van 1 cm dik. Kook de plakjes 15 minuten voor.
  3. Snijd de aubergine in plakken van 1 cm dik. Grill de plakken aubergine 8 minuten (halverwege omkeren) in een oven of grillpan. Als je geen grillpan of ovengrill hebt kan je ze in een beetje olijfolie bakken tot ze gaar zijn.
  4. Bolognesesaus: Snipper de ui en de knoflook. Neem de pan voor de bolognesesaus. Fruit de ui en knoflook in wat olijfolie en voeg het gehakt toe. Bak het gehakt bruin. Voeg de blikken tomatenblokjes en tomatenpuree toe aan de pan met het gehakt. Breng de saus op smaak met peper, zout, oregano en een laurierblaadje. Laat alles lekker pruttelen terwijl je de andere onderdelen van de moussaka klaarmaakt.
  5. Bechamelsaus: Laat in een sauspannetje de roomboter helemaal smelten op een laag vuurtje. Voeg vervolgens de bloem toe en bak dit onder blijvend roeren in de roomboter. Na 3 minuten bakken voeg je scheutje voor scheutje de volle melk toe aan de gebakken bloem. Blijf ondertussen roeren met een (electrische) garde. Voeg de volgende scheut melk pas toe als de vorige scheut volledig is opgenomen in de saus. Als de melk op is en de bechamelsaus lekker dik en romig is, roer je de kaas door de saus.
  6. Vet de ovenschaal in met roomboter.
  7. Vis het laurierblaadje uit de tomatensaus.
  8. Verdeel de helft van de aardappelplakken over de bodem van de schaal. Schep daarbovenop een deel tomatensaus, dan plakken aubergine, dan kaassaus. Deze lagen afwisselen tot de schaal vol is of de ingredienten op zijn.
  9. Zet de ovenschaal 40 minuten in de oven.