Het bekende drankje uit Harry Potter, naar een oud Brits recept uit de Tudor-periode
Boodschappen
- 1 flesje Grolsch herfstbok (of ander bier, bijvoorbeeld bruin bier)
- 5 dunne plakjes verse gember
- snuf (1/4 koffielepel) nootmuskaat
- snuf kardemom
- snuf kaneel
- kleine snuf (1/8e koffielepel) gemalen kruidnagel
- 43 gram suiker
- 1 eidooier
- flinke klont roomboter
Keukengerei
- Staafmixer met staafmixerbeker of blender
- Theezeefje
- Melkopschuimer
- Steelpan
Bereidingswijze
- Doe de herfstbok met kruidnagel, nootmuskaat, kaneel, en kardemom in een staafmixerbeker of blenderkom.
- Blitz dit mengsel goed door elkaar met een staafmixer of blender.
- Doe het biermengsel in een steelpannetje met de plakjes gember, en verwarm dit heel voorzichtig tot lauwwarme temperatuur. Het bier moet warm genoeg zijn om zo meteen de suiker en boter te laten smelten, maar niet zo warm dat de alcohol in het bier verdampt of het eigeel stolt.
- Meng de suiker en een eidooier.
- Voeg het ei-suiker-mengsel aan het bier, en roer goed door.
- Voeg een klont boter toe en laat deze langzaam oplossen in het bier.
- Zeef het mengsel met een theezeefje, en doe alles in een melkopschuimer. Klop het op alsof je cappuccinomelk opschuimt.
- Serveer in rustieke mokken of pullen. Let op, door het ei en de boter vult dit drankje heel erg, dus porties zijn klein -- geen 330 ml bier per persoon dus. ;)