Dit gerecht heet eigenlijk roti toespijs, oftewel datgene wat je bij een roti (de pannenkoek) eet. Dit recept is mijn ode aan de vele geweldige Surinaamse restaurantjes in Den Haag.

  • Geschikt voor omnivoren. Voor 2 personen met grote honger, of 3 normale mensen.

Boodschappen

  • 400 gram kipdijfilet
  • 4-5 eetlepels zonnebloemolie
  • 1 rode ui
  • 4 tenen knoflook
  • 20 gram masala (kruidenmix), zoals masala van Chan of Hindoestaanse masala van H. Nandan, allebei te koop bij de grote supermarkten).
  • 1 eetlepel gemalen komijnzaad
  • 1 blikje tomatenpuree
  • 3 dl water
  • 1 enorme eetlepel of 1 blokje kippenbouillon van maggi
  • 400 gram kruimige aardappels
  • 400 gram sperziebonen

Keukengerei

  • Grote braadpan voor de roti, eventueel nog een extra kookpan voor de aardappelen en sperziebonen.

Bereidingswijze

  1. Snipper de ui en snijd de knoflook fijn. Snijd de kipdijfilet in grove stukken.
  2. Schil de aardappelen en snijd ze in grove stukken. Maak de sperziebonen (of kouseband) schoon en snijd in stukken van 3-6 cm.
  3. Verhit olie in een pan. Fruit de ui en knoflook. Bak daarna de kipdijfilet aan alle kanten bruin.
  4. Bak nu de massalakruiden, het komijnzaad en de tomatenpuree kort mee, zodat de kruiden beginnen te geuren.
  5. Voeg 3 dl water toe en een grote eetlepel (of 1 blokje) kippenbouillon.
  6. Doe de aardappelen en sperziebonen in de pan bij de kip. Zorg dat alles onder water staat. Als je pan niet groot genoeg is kan je de sperziebonen en aardappelen ook prima apart gaarkoken. Neem 20-30 minuten voor de aardappelen en voeg in de laatste 8 minuten de sperziebonen toe. Voeg de groenten als ze gaar zijn nog een paar minuten bij de gestoofde kip.
  7. Breng de bouillon aan de kook, roer alles goed door elkaar en laat met het vuur zacht een half uur stoven.

Serveersuggestie

Lekker met zoetzuur, oftewel Surinaamse komkommersalade. Serveer dit gerecht met rotiplaat (te koop bij de meeste toko’s) of gewoon zo. Let op: dit is de supermarkt-proofe Nederlandse niet-hete versie van roti. Wil je the real deal, zoek dan online naar authentieke Surinaamse recepten en gebruik Madame Jeanette pepers. ;)