Verwacht je een grote groep eters, moet je iets meenemen naar een picknick of feestje, of krijg je een horde hongerige vegetariërs over de vloer? Zin in een salade die wel goed vult? Maak dan deze couscoussalade. Het is een combinatie van een aantal recepten, en deze versie is mijn favoriet!

  • Voor omnivoren en vegetariërs. Ook geschikt voor veganisten als je de feta en boter weglaat.
  • Maaltijdsalade voor 6 grote eters.

Boodschappen

  • 600 gram couscous
  • 600 ml bouillon
  • 30 gram roomboter
  • 1 komkommer
  • 150-300 gram feta
  • 1 blik kikkererwten
  • 200 gram snoeptomaatjes
  • zwarte olijven
  • 2 courgettes
  • 2 paprika’s
  • 1 aubergine
  • olie (zonnebloemolie of olijfolie), komijn, peper, zout, citroensap

Keukengerei

  • Oven
  • Braadslede, ovenschaal of bakplaat om groenten op te roosteren
  • Grote schaal of schalen voor de couscous. Let op, dit gerecht heeft een groot volume.

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven op 180 graden.
  2. Doe de couscous in een ruime schaal en giet er bouillon over heen. Dek de schaal af met een bord en laat alles een paar minuten staan, zodat de couscous de bouillon op kan nemen. Roer daarna de couscous goed door. Meng daarna de roomboter door de couscous en roer alles nogmaal goed door elkaar. Mocht je geen roomboter willen gebruiken, wees dan niet te voorzichtig met de hoeveelheid olie die je toevoegt.
  3. Snijd de paprika, courgette en aubergine in grove stukken. Roer er 3-4 eetlepels olie door en spreid alles uit op een bakplaat. Zet voor 30-40 minuten in de oven, totdat alle groenten er geroosterd uitzien. Zorg dat de groenten niet gestapeld zijn, dan lukt het roosteren niet goed: gebruik eventueel twee bakplaten of werk in batches. Een echte oven (i.p.v. een combimagnetron) is geen overbodige luxe.
  4. Snijd de komkommer en feta in blokjes, en halveer de tomaatjes. Giet de kikkererwten af en spoel ze af met water.
  5. Meng in grote schalen de couscous met de geroosterde groenten, komkommer, feta, kikkererwten, tomaatjes en olijven.
  6. Breng alles (enthousiast!) op smaak met olijfolie, komijn, peper, zout en citroensap.

Serveersuggesties

Je kan deze salade afhankelijk van het aantal en soort eters nog uitbreiden met rozijnen, pruimen, noten, pitten, geroosterde of ingelegde citroenen of gedroogde abrikozen.