Salmorejo is koude Spaanse tomatensoep, het grote (betere!) broertje van gazpacho. Voor als je tijdens de warme dagen van augustus iets kouds en verfrissends wil eten, maar je geen zin hebt in alwéér salade.

  • Voor 2 personen
  • Voor omnivoren, vegetariërs en veganisten.

Boodschappen

  • 1 blik gepelde tomaten
  • 2 witte harde broodjes of 1/2 wit stokbrood
  • 1 teen knoflook
  • 5 eetlepels goede extra vergine olijfolie (meer mag ook)
  • 3 eetlepels witte wijnazijn (of sherryazijn, of balsamicoazijn)
  • zout naar smaak

Keukengerei

  • blender/keukenmachine

Bereidingswijze

  1. Maak de knoflook schoon en snijd deze in grove stukken. Blend de gepelde tomaten en de teen knoflook tot een egale tomatensaus.
  2. Week het stokbrood in koud water. Als het stokbrood helemaal zacht is geworden, knijp het dan uit. Doe deze stokbrood-mush in de blender bij de tomatensaus, en blend dit tot je een egale, dikke tomatensoep hebt.
  3. Breng de soep op smaak met de azijn, olijfolie en zout. Mix met de blender alles goed door de soep.
  4. Koel de soep in de vriezer (20 minuten) of in de koelkast (een uur of langer).
  5. Serveer de soep koud, met goed stuk brood erbij. Als je dat lekker vindt, kan je fijngesneden stukjes gekookt ei, serranoham en paprika over de soep strooien vlak voor het opdienen. Eet smakelijk!