Deze tomatencrèmesoep is het simpelste en goedkoopste gerecht dat ik ken. Echt troostvoedsel. Ook geschikt als lekker makkelijk lunch-soepje, voor een potluck-etentje of op een feestje.

  • Geschikt voor omnivoren en vegetariërs. Geschikt voor veganisten als je de room vervangt door een plantaardig alternatief.
  • Voor 2 personen.

Boodschappen

  • 2 eetlepels olijfolie
  • 3 teentjes knoflook
  • 1 ui
  • 2 blikken tomatenblokjes
  • 1 blikje tomatenpuree
  • 500 ml groentebouillon
  • 100 ml slagroom
  • 1-2 handen verse basilicum
  • 1 theelepel suiker
  • zwarte peper naar smaak

Keukengerei

  • Pan van minstens 2 liter, voor de soep
  • Staafmixer

Bereidingswijze

  1. Snipper de ui en snijd de knoflook fijn.
  2. Verhit de olijfolie in een pan. Fruit de ui en knoflook.
  3. Voeg nu de blikken tomatenblokjes, tomatenpuree en de bouillon toe. Breng dit alles aan de kook. Zet daarna het vuur laag en laat de soep 10 minuten zachtjes koken.
  4. Voeg de suiker en basilicum toe en pureer de soep met de staafmixer.
  5. Voeg daarna de slagroom toe en roer dit goed door de soep. Warm de soep voorzichtig op, zonder het te laten koken.
  6. Serveer de soep in soepkommen en maal er royaal zwarte peper over.

Serveersuggestie

Lekker met warme ovenbroodjes en een goed stuk kaas, met een lepel creme fraiche, of gewoon zo.