Ik ben al jaren op zoek naar De Perfecte Vegetarische Burger. Toen ik deze vegaburger van bietjes, feta en havermout proefde, wist ik het zeker: de zoektocht is ten einde.

  • Voor 4 burgers, of 2 personen met veel honger
  • Geschikt voor omnivoren en vegetariĆ«rs.
  • Bron: Jelte leerde me deze geweldige burgers maken, op basis van dit recept van Yellow Lemon Tree.

Boodschappen

  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • 100 gram feta
  • 300 gram bieten (gekookt)
  • 50 gram havermout
  • 1 ei
  • 1 hand basilicumblaadjes
  • olijfolie
  • 4 hamburgerbroodjes
  • 2 avocado’s
  • sla
  • hotsauce (mijn persoonlijke favoriet is deĀ Encona West Indian Original Hot Pepper Sauce)
  • mayonaise
  • kaas (voor als je een cheeseburger wilt)

Keukengerei

  • Rasp
  • Deegkom of grote pan
  • Koelkast
  • Koekenpan

Bereidingswijze

  1. Snipper de ui en snijd de knoflook fijn. Rasp de feta. Snijd de basilicum in kleine stukjes.
  2. Rasp de bietjes. Doe ze in een fijne zeef en duw met een pollepel zoveel mogelijk vocht uit de bietjes.
  3. Doe de knoflook, ui, bietjes, feta, basilicum, ei, havermout enĀ  1 eetlepel olijfolie in een grote kom. Doe naar smaak peper en zout erbij. Kneed alle ingredienten met je handen door elkaar tot er een samenhangend deeg ontstaat.
  4. Maak een bol van het deeg, leg het op een bord en doe dit minstens een half uur in de koelkast. Dit zorgt ervoor dat het havermout wat vocht opneemt, zodat de burgers straks een goede, stevige structuur hebben en niet uit elkaar vallen. Vorm daarna 4 mooie burgers van het deeg.
  5. Bak de burgers in wat olijfolie in een paar minuten warm en krokant. Toast tegelijk de broodjes kort in de koekenpan — dan vallen ze straks als je ze gaat eten minder snel uit elkaar.
  6. Smeer de hamburgerbroodjes in met (goeie Belgische) mayonaise en hot sauce. Beleg met een flinke dot sla, de burger, kaas (voor de cheeseburger-liefhebbers), en een paar plakken avocado.
  7. Enjoy deze epische vegaburger.