Dit is het winterse zusje van de citroenaspergerisotto. Comfort food risotto met schapenkaas en geroosterde groenten uit de oven.

winter-risotto-met-flespompoen-mais-champignons-peterselie

  • Geschikt voor omnivoren en vegetariërs. Als je de kaas weglaat is dit ook geschikt voor veganisten.

Boodschappen

  • 4 eetlepels olijfolie
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 550 gram risottorijst
  • 250 ml glas witte wijn
  • 1,7 liter groentebouillon
  • 1 flespompoen
  • 250 gram kastanjechampignons
  • 2 pastinaken
  • 1 groot blik mais
  • 50 gram geraspte pecorino
  • tijm, zwarte peper
  • verse peterselie

Keukengerei

  • Oven en een ovenschaal
  • Grote braadpan voor de risotto
  • Een kleine pan voor de bouillon
  • Rasp voor de kaas en de citroen
  • Soeplepel

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  2. Snijd de flespompoen in plakken van 2 cm, haal de schil eraf met een dunschiller, en snijd in blokjes. Schil de pastinaken met een dunschiller en snijd in blokjes. Meng de blokjes pompoen en pastinaak met 2 eetlepels olijfolie en stort uit over de bakplaat. Zet de bakplaat voor 20 minuten in de oven.
  3. Snijd de champignons in grote plakken en bak ze in wat 1 eetlepel olijfolie in de braadpan. Als ze klaar zijn, haal ze uit de pan en zet ze apart.
  4. Hak de ui en knoflook fijn. Verwarm 1 eetlepel olie in de braadpan, bak het uitje en de knoflook glazig en voeg daarna de risottorijst toe. Schep de rijst door de pan en zorg dat alle korrels bedekt zijn met olie.
  5. Blus de rijst af met de witte wijn. Blijf goed roeren om te voorkomen dat de korrels aan de bodem van de pan blijven plakken.
  6. Als de wijn grotendeels is opgenomen door de rijst, voeg dan soeplepel voor soeplepel de groentebouillon toe totdat de rijst nét onder staat. Laat de risottorijst zachtjes koken in de bouillon. Als de risotto de bouillon heeft opgenomen, kan je meer bouillon toevoegen. Doe dit totdat de risotto gaar is, dit duurt ongeveer 20 minuten.
  7. Voeg de champignons, pompoen, pastinaak, maiskorrels, en pecorino toe en roer alles door elkaar. Verwarm alles nog een paar minuten.
  8. Breng alles op smaak met (verse) peterselie, tijm en zwarte peper.