Deze bobotie is niet helemaal authentiek Zuid-Afrikaans, maar wel een lekkere home-made versie van de Knorr Wereldgerechten variant, zonder de pakjes en zakjes. Gebruik dit recept als je het gerecht een keer helemaal zelf wil maken, of op zoek bent naar een versie zonder ei of heel veel zout.

  • Voor 2-3 personen
  • Voor omnivoren, vegetariërs en veganisten.

Boodschappen

  • 1 eetlepel olijfolie
  • 300 gram half-om-half gehakt (of bruine linzen of vega-gehakt voor een vegetarische versie)
  • 2 tenen knoflook
  • 1 ui
  • 1-3 eetlepels garam masala/kerriepoeder
  • 1 bouillonblokje (runderbouillon voor omnivoren of tuinkruidenbouillon voor de vega’s)
  • 400 gram sperziebonen
  • 1 appel
  • 250 ml slagroom of soyaroom
  • 1 ei of 1 eetlepel eivervanger (ik koop mijn Natura eivervanger bij de Ekoplaza)
  • 150 gram pandanrijst
  • 1 hand gedroogd fruit, zoals rozijnen, gedroogde abrikozen, gedroogde appel of gedroogde pruimen

Keukengerei

  • Koksmes, snijplank
  • Grote pan met dikke bodem voor de saus
  • Kleine pan voor de rijst
  • Kleine pan voor de sperziebonen

Bereidingswijze

  1. Snipper de ui. Hak de knoflook fijn. Maak de sperziebonen schoon en snijd ze in stukken van 4 cm. Hak het bouillonblokje heel fijn. Schil de appel en snijd deze in blokjes. Snijd het gedroogd fruit in kleine stukjes.
  2. Kook de pandanrijst gaar. Volg de aanwijzingen op de verpakking of doe het als volgt: kook de rijst 10 minuten in ruim water. Giet het water af, en laat de rijst nog 10 minuten staan met het deksel op de pan.
  3. Kook de sperziebonen 8-12 minuten in kokend water.
  4. Fruit de knoflook en ui in olijfolie. Als de ui glazig is, voeg dan het gehakt toe en bak dit rul.
  5. Meng de room met het ei of de ei-vervanger en klop dit goed door elkaar met een garde.
  6. Voeg de kerrie, het room-eimengsel en het bouillonpoeder toe aan de pan met gehakt. Laat dit 3 minuten zachtjes pruttelen.
  7. Voeg de sperziebonen en appelblokjes toe aan de pan met saus. Warm dit nog even goed door gedurende een paar minuten.
  8. Roer de stukjes gedroogd fruit door de pandanrijst.
  9. Serveer de bobotie-saus met rijst. Eet smakelijk.