Het meest originele vegan gerecht dat ik ooit tegenkwam op het internet, en een van de twee manieren waarop ik bloemkool wel lekker vind. Dit hartige hoofdgerecht bevat twee belangrijke ingredienten van mijn favoriete taart, namelijk port en chocolade. Toeval? Ik dacht het niet.

  • Voor vegans, vegetariers en omnivoren. 
  • Voor 2 personen.
  • Bron: Koket in de Keuken, een kook-blog die tegenwoordig helaas niet meer bestaat.

Boodschappen

  • (room)boter of olie om in te bakken
  • 1 rode ui
  • 1 teen knoflook
  • 1 rode peper
  • 2-3 gedroogde pruimen
  • scheutje port
  • 1/2 bloemkool
  • 150 ml water
  • 2 eetlepels suiker
  • 2 plakken ontbijtkoek met gember
  • zout en peper naar smaak
  • kardemom
  • kaneel
  • 2 kruidnagelen
  • 15-20 gram extra pure chocola (afhankelijk van je dieet en persoonlijke voorkeuren kan je voor een vegetarische of vegan variant chocolade gaan)

Keukengerei

  • Snijplank & koksmes
  • Braadpan met deksel
 
 

Bereidingswijze

  1. Snipper de ui. Snijd de knoflook en rode peper fijn. Snijd de gedroogde pruimen in kleine stukjes. Maak de bloemkool schoon en snijd in grote roosjes van ongeveer 5 cm.
  2. Verhit boter of olijfolie in een braadpan. Bak de rode ui glazig samen met de rode peper en knoflook. 
  3. Zet het vuur laag. Voeg 2 eetlepels suiker en de fijngesneden pruimen toe en laat dit langzaam karameliseren in de pan. Blus dit af met een flinke scheut port. 
  4. Voeg 2 kruidnagelen toe aan de saus, en kruid deze verder met een snuf kaneel en snuf kardemom.
  5. Doe de bloemkoolroosjes in de pan erbij, en voeg nog 150 ml water toe. Roer alles goed door elkaar, en breng aan de kook. Laat de bloemkool met het deksel op de pan in 10-15 minuten gaar koken.
  6. Haal de kruidnagelen uit de pan.
  7. Snijd of breek de chocola in kleine stukjes, en verkruimel de gemberkoek. Voeg dit toe aan de pan, en roer alles goed door de saus. Laat de gemberkoek een tijdje meekoken, tot deze helemaal uit elkaar is gevallen. De chocola en gemberkoek moeten oplossen in de saus. 
  8. Roer de bloemkool en de saus nog een keer goed door elkaar, zodat de bloemkool helemaal gecoat is in de port-chocolade-gemberkoeksaus. Eet smakelijk!

Serveersuggesties

Lekker met gebakken aardappelen of ovenfrietjes.

(Ja, dit gerecht is ook te maken met stoofvlees in plaats van bloemkool. Het is vast heel lekker, maar ik heb het nog nooit geprobeerd.)