Deze originele bloemkoolstoof met port, chocola en gemberkoek leerde ik tijdens mijn studententijd maken. Volgens de oorspronkelijke blogpost was dit een experimenteel recept met een samenraapsel van ingredienten die toevallig voorhanden waren. Ik vind dat deze combinatie van smaken erg goed werkt!
- Voor omnivoren, vegetariërs en veganisten
- Voor 4 personen
- Bron: Lieneke van Koket in de Keuken, een kookblog die helaas niet meer bestaat
Boodschappen
- 1 grote bloemkool
- 10 gedroogde pruimen
- 500 gram kruimige aardappels
- 1 ui
- 1 teen knoflook
- 1 rode peper
- 1 blokje boter (2,5 x 2,5 x 2,5 cm)
- 4 kruidnagels
- peper, kardemom, kaneel naar smaak
- 88 gram Peijnenburg ontbijtkoek met gember
- 15 gram pure chocola
- 2 eetlepels port
- 300 ml water
- 1 eetlepel olijfolie
Keukengerei
- Koksmes
- Snijplank
- Grote pan voor de bloemkool
- Bakplaat voor de aardappels
- Oven
Bereidingswijze
- Verwarm de oven voor op 200°C.
- Snijd de aardappels in dikke frieten of partjes. Doe de aardappels in een pan met ruim water en kook ze 5-10 minuten voor.
- Snipper de ui. Snijd knoflook fijn. Verwijder de zaadjes uit de rode peper en snijd deze fijn. Snijd de pruimen in reepjes. Snijd de bloemkool in roosjes.
- Smelt het blokje boter in een grote pan. Bak ui en knoflook kort aan.
- Giet de aardappels af. Stort ze op een bakplaat en besprenkel ze met 1 eetlepel olie. Bak 25 minuten in de oven.
- Voeg de pruimenreepjes toe aan de ui en knoflook. Schenk 2 eetlepels port erbij. Doe ook de bloemkoolroosjes, 200 ml water, kruidnagels en een snuf kardemom, kaneel, en wat zwarte peper in de pan. Schep alles goed door elkaar, breng aan de kook, en laat 10-15 minuten sudderen met het deksel op de pan.
- Snijd de gemberkoek klein en hak de chocola grof.
- Voeg de gemberkoek en chocolasnippers toe aan de pan met bloemkool. Zet het vuur laag, en schep alles goed om. Laat dit nog een paar minuten op zacht vuur sudderen zodat de kruidkoek uit elkaar kan vallen en de chocolade door de saus kan smelten. Als de saus te droog is kan je eventueel nog een beetje water toevoegen.
- Haal de geroosterde aardappels uit de oven en serveer samen met de bloemkool.